Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 18:22 - Кой подбужда циганите у нас?
Автор: zackv Категория: Забавление   
Прочетен: 695 Коментари: 0 Гласове:
0



Напоследък се множат конфликтите между българи и цигани. По телевизията станахме свидетели на къде повече, къде по-малко безпристрастни интервюта на участници в тези събития – българи и български цигани. Гледах ги с голям интерес. Не мога да скрия учудването си. Циганите се защитиха много по-добре. Говореха с факти, споменаваха модни напоследък, но важни термини, като „правата на човека”, „право на труд”, „подобряване на условия на живот” и като цяло оставиха впечатление, че защитиха позицията си като общност значително по-добре. При това, обърнете внимание, говорим за обикновени хора, интервюирани на улицата, без каквато и да било предварителна подготовка. За разлика то тях българите имаха объркан вид, говореха почти несвързано и акцентираха на личните мотиви и страхове от разправа.

Бих искал дабъда правилно разбран. Не гледам на станалото като на боксов мач или съдебна пледоария! Само че за страничен наблюдател фактите ще изглеждат така, както ги изложих по-горе. А това е страшно! Не е тайна, че като цяло циганското население у нас има значително по-ниско образователно ниво от българското. Къде тогава да търсим разковничето за очертаната разлика?

Според мен, всички ние станахме свидетели на показването на върха на един огромен айсберг. Някой целенасочено и продължително е подготвял, информирал и формирал циганската общност у нас за да покаже на света, че виждате ли, те са подтиснати и малтретирани. Не е тайна, че циганите като етническа група са силно адаптивни към промени в околната среда. Това им качество впрочем до голяма степен е в основата на оцеляването им през вековете. В същото време те са изключително константни и консервативни. Това също е спомогнало за оцеляването им, но на каква цена! Затворени в себе си те са изпускали влак след влак на гарата на живота за да се превърнат в бреме за всяка нация, която им е оказала гостоприемство.

В последно време у нас ставаме свидетели на едно ново явление. Зачестиха за щяло и нещяло закани за търсене на права… в Страсбург. Извинете, но доскоро голяма част от нашите цигани не бяха въобще запознати със съществуването на такава институция като съда дори в окръжните ни градове, нали? В светлината на казаното по-горе, това е сигурен аргумент, че някой насажда всред циганското население у нас настроения за противопоставяне на установения в държавата порядък. До какви последици точно ще доведе това е още рано да се каже, но едно е сигурно: самите цигани нямат никаква полза от създаването на конфронтационни настроения и брожение срещу тях в цялото общество.

При това, очертания процес не е евтин. Необходими са били значителни ресурси за реализирането му. Закономерно възниква въпросът откъде са били осигурени те и как се е случило така, че досега никой не е забелязал протичането му. Впрочем, последното не е съвсем вярно. Сигурно е, че доста хора са знаели за него. Сигурно е също, че доста хора са „се облажили” покрай „платеното самоосъзнаване” на компактните цигански маси.

Ето защо, иска ми се да задам ясно един единствен въпрос:

Не е ли дошло вече времето някой да понесе отговорност за случващото се? Перифразирам. Няма ли вече политическа воля у власт-имащите, независимо дали те са в парламента, съда или правителството, да въведат малко ред в обществото? Нима на тях самите този ред не им е необходим? Ами че нали и те живеят в тази страна и, и те ходят по тези кални и грозни улици, и те дишат миазмите на нашенския смрадлив въздух… Нали и техните деца, поне докато стане време да заминат за САЩ да следват, учат у нас и са потенциални заложници на търговците на дрога? Нали, в края на краищата, никой не е застрахован, че няма до попадне в някой междуетнически конфликт и… няма да плати сметката той, както стана с блаженопочившия професор преди два месеца?

Не ми се иска да ме мислите за наивник. Пределно ми е ясно, че никой от тези във властта няма да си мръдне и пръста за доброто на хората, но се опитвам да погледна на нещата и от тяхна, лична, сметкаджийска гледна точка. И както и да го гледам, все не им виждам „сметката” от отлагането на проблемите.

И това до голяма степен ми вдъхва оптимизъм, че и на циганския проблем може да се намери решение. На първо време (но само на първо, наистина) достатъчно е да се потърси сметка от някои по-изявени криминално-проявени „активисти” за престъпленията им. Достатъчно е само да се приложи закона към тях. Не вярвам да има международна институция, която да осъди дадено правителство за това, че е приложило закона към някой от поданиците на страната.

Колкото до въпроса за интегрирането на циганите към живота на страната, моето лично мнение е, че това ще е една Сизифова задача с неизвестен край. Но, за това да му мислят власт-имащите. Нали те се натискаха толкова за властта, та изборите заприличаха на панаир! Ами сега да я упражняват тази власт и… да решават проблемите! Затова им се плаща, нали?

Вие как мислите?

Захари Върбанов

© Захари Христов Върбанов Всички права запазени.




Тагове:   хумор,   НАС,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zackv
Категория: Забавление
Прочетен: 130357
Постинги: 54
Коментари: 117
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031