Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2009 18:27 - За електричеството като за лечебно средство
Автор: zackv Категория: Забавление   
Прочетен: 579 Коментари: 0 Гласове:
0



Тази сутрин по BTV станах свидетел на нещо, което ме накара да настръхна. Предвид факта, че съм българче по рождение и съм обръгнал на какво ли не, можете да си представите, че случилото се не бе нещо обикновено. Впрочем, съдете сами.

Репортерите си бяха дали зор да покажат различни гледни точки по въпроса за цената на електроенергията у нас. Похвално! Не по-малко хубаво бе, че се опитваха да принудят г-н Шушулков, шефът на българското Енерго да разясни по какви неведоми пътища подопечното му ведомство се противопоставя на решение на Върховния административен съд и де факто отменя решението му. Аргументите на последния бяха просто убийствени:

1. Решението на съда не е да се върнат надвзетите пари на абонатите, а да се вземе предвид разликата във факторите, които влияят на ценообразуването за периода.

2. Тъй като цената на американския долар е само един от факторите при формиране на цената на тока, корекцията със задна дата не се налага. Но нали именно доларът бе посочен като основен аргумент при ценообразуването на електроенергията?

3. България има най-евтиния ток в цяла Европа след… Малта. Парадокс. Малта е единствената страна в цялата Европейска зона, която не разполага с нито една традиционна електроцентрала. Електродобивът там е от… нафта. Как тогава тяхната електроенергия е по-евтина от нашата е загадка от космически мащаб, не мислите ли?

4. Цената на тока за бита в България по усреднени стойности е малко над 6 еуро цента за киловатчас. По курса, еврото в момента е 1.95 лева. Това означава, че средната стойност на електричеството у нас е… 12 еуро цента. Как обаче се получава това, след като 16 часа в денонощието цената на тока е 17 стотинки за киловат, а само 8 часа – 11 стотинки, остава загадка.

5. Като гледам всичко това, намирисва ми на гавра с българския потребител. И друго ми хрумва. Спомням си, какво препоръча Остап Ибрахимович Бендер Бей на Шура Балаганов в Златния Телец: „Вие съвсем оглупяхте драги. Време ви е да се лекувате с електричество“. Май е дошло време и нашите авторитети от ДКЕВР да преминат един лечебен курс. Та дано прогледнат и да видят, че когато се сравнява нещо, това трябва да се прави с неща от неговата категория. А да сравняваш приходите на българина с тези на жителите на ЕС е все едно да сравняваш Трабант с Мерцедес.

Дали пък не трябва същото сравнение да е валидно и за разходите им?

© Захари Христов Върбанов Всички права запазени.




Тагове:   хумор,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zackv
Категория: Забавление
Прочетен: 130677
Постинги: 54
Коментари: 117
Гласове: 18
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930